چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ |۹ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 11, 2024
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی

حوزه/ عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اصل توانایی فقه در کارکرد زندگی فردی و اجتماعی انسان، گفت: کار خدا لغو نیست و احکام خدا بی فایده و خنثی نیستند بنا بر این فقه آمده تا کارکردهایی داشته باشد و کارکردمندی به مثابه فلسفه وجود فقه است و معنای علل الشرایع نیز همین است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در تهران، حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی، در نشست علمی هم‌اندیشی فقه نظام‌ساز، درآمدی بر همایش ملی فقه نظام‌ساز که با حضور اندیشمندان و صاحب نظران حوزوی، ظهر امروز در مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا(ع) تهران برگزار شد، گفت: فقه نظام بحث مهمی است که نیاز به جلسات مختلف و ادامه دار دارد. این که هر کسی یک معنایی را از نظام بگیرد و آن را اثبات کند و دیگری بر مبنای دیگری آن را انکار کند نمی تواند یک بحث دقیقی باشد. پس محل بحث نیازمند تنقیح بیشتری است.

وی با اشاره به تئوری های مطرح در ارتباط با نظام وارگی فقه، اظهار داشت: این بحث نسبت اختلاف و دیدگاه های کنونی بر سر نظام فقهی را به سمت آشکارتر شدن و منضبط تر شدن و مقایسه پذیرتر شدن به پیش می برد.

رئیس مرکز تحقیقات مجلس شورای اسلامی با بیان این که سه تئوری می تواند اکثر دیدگاه های فعلی را پوشش دهد، گفت: تئوری اول، نظام وارگی مستتر در فقه است که می گوید فقه خود به خود حامل و حاوی این نظام وارگی است. تئوری دوم، نظام وارگی استنباطی یا نظام لازم الاستنباط است. و تئوری سوم نیز تأسیس پذیر بودن نظام های اجتماعی بر اساس فقه است.

حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی در ادامه با اشاره به اصل توانایی فقه در کارکرد زندگی فردی و اجتماعی انسان، بیان داشت: کار خدا لغو نیست و احکام خدا بی فایده و خنثی نیستند بنا بر این فقه آمده تا کارکردهایی داشته باشد و کارکردمندی به مثابه فلسفه وجود فقه است و معنای علل الشرایع نیز همین است.

وی با اشاره به تعدد و تنوع کارکردهای فقه، تصریح کرد: در این بحث نکاتی قابل طرح است. اول این که؛ فقه دارای کارکردهای تکمیلی، ایجادی، تغییری، تعدیلی و تأسیسی است. دوم؛ کارکردمندی به نظام وارگی است. و نکته سوم؛  نظام وارگی نفس الامری در استنباطات ما لزوماً تماماً انعکاس و تبلور پیدا نمی کند؛ بنابراین می توان بر مبنای این نکات اذعان کرد که شریعت اسلامی واجد نظمی دقیق و نظام واره است که باید آن را تا حد توان کشف نمود. 313/42

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha